Legjobb krimi könyvek

A bűnügyi regény, más néven „krimi”, a szépirodalom olyan típusa, amely egy bűncselekmény, jellemzően egy gyilkosság felderítésére és megoldására összpontosít. Ezekben a regényekben gyakran egy nyomozó vagy más bűnüldöző személy a főszereplő, akinek nyomokat kell gyűjtenie, gyanúsítottakat kell kihallgatnia, és össze kell raknia a bűncselekményt megelőző és követő eseményeket, hogy megoldja azt.

Sok krimiben a nyomozó egy gyilkossági ügyet próbál megoldani. Bizonyítékokat gyűjt, gyanúsítottakat hallgat ki, és összerakja a nyomokat, amelyek végül elvezetnek az elkövetőhöz. Lehetnek magánnyomozók, rendőrnyomozók vagy akár amatőr detektívek, akik személyes okokból szállnak be a nyomozásba. A történet középpontjában a bűncselekmény, a nyomozás és az elkövető végső leleplezése áll. Az olvasó általában elegendő információt kap ahhoz, hogy a szereplőkkel együtt megpróbálja megoldani a bűntényt.

A krimik arról is ismertek, hogy a cselekményük izgalmas, gyors tempójú, és gyakran tartalmaznak olyan fordulatokat, amelyek az olvasót a végkifejletre vonatkozóan találgatásra késztetik. Gyakran foglalkoznak olyan témákkal is, mint az igazságszolgáltatás, az erkölcs és a bűnözői magatartás természete.

Ne feledje, hogy a bűnügyi regények különböznek a detektívregényektől, a detektívregényben a nyomozó a főszereplő, aki megoldja az ügyet, míg a bűnügyi regényben a bűnöző lehet a főszereplő.

Krimi könyvek

Top 10 krimi könyv

  • Stieg Larsson – A tetovált lány: a Millennium sorozat első könyve, amely egy újságíró és egy számítógépes hacker történetét meséli el, akik egy gazdag üzletember unokahúgának eltűnése ügyében nyomoznak.
  • A bárányok hallgatnak – Thomas Harris: egy fiatal FBI-ügynök története, akinek egy bebörtönzött kannibál sorozatgyilkos, Dr. Hannibal Lecter segítségével kell felkutatnia a „Buffalo Bill” nevű sorozatgyilkost.
  • Hidegvérrel – Truman Capote: igaz krimi, egy kansasi család 1959-ben történt brutális meggyilkolásának történetét, valamint a gyilkosok utáni nyomozást és a bírósági tárgyalást meséli el.
  • A hosszú álom – Raymond Chandler: klasszikus detektívregény Philip Marlowe magánnyomozóról, akit egy gazdag patriarcha két vad, nimfomániás lányának zsarolásával bíznak meg.
  • Holtodiglan – Gillian Flynn regénye, amely egy olyan férfi történetét meséli el, akinek eltűnik a felesége, és egyre több bizonyítékot talál arra, hogy a férfinak köze lehetett a nő eltűnéséhez.
  • Az Ackroyd-gyilkosság – Agatha Christie: klasszikus krimi, egy nyomozó történetét meséli el, akinek egy gazdag özvegyember meggyilkolását kell megoldania egy kis angol faluban.
  • Kakukkszó – Robert Galbraith (J. K. Rowling álneve): detektívregény, egy magánnyomozó és háborús veterán történetét meséli el, akit felbérelnek, hogy vizsgálja ki egy modell öngyilkosságnak vélt halálát.
  • Lincoln Rhyme sorozat – Jeffery Deaver: krimi-triller sorozat, Lincoln Rhyme, a négy lábon járó nyomozó történetét meséli el, aki az elméje segítségével és ép testű társa segítségével oldja meg a bűntényeket.
  • Perújrafelvétel – Michael Connelly: jogi thriller, egy védőügyvéd történetét meséli el, aki újraindít egy ügyet, miután egy gyermekerőszakolót elítéltek és halálra ítéltek, és megpróbálja bebizonyítani, hogy ügyfele ártatlan.
  • Aszály – Jane Harper: a regény egy szövetségi ügynök történetét meséli el, aki visszatér aszály sújtotta szülővárosába, hogy részt vegyen gyermekkori barátja temetésén, ám kiderül, hogy a halála talán nem öngyilkosság, hanem gyilkosság volt.

További krimi könyvek