Dűne könyvek

A Dűne egy sci-fi regénysorozat, amelyet Frank Herbert írt. Az első regény, amely szintén a Dűne címet viseli, 1965-ben jelent meg, a távoli jövőben játszódik, és egy fiatal nemes, Paul Atreides történetét meséli el, akinek családja átveszi az Arrakis nevű sivatagi bolygó irányítását, amely az egyetlen forrása a fűszermelángnak, a pszichikai képességeket fokozó és az űrutazáshoz nélkülözhetetlen drognak. A bolygó egyben a Fremenek, a nomád sivataglakók törzsének is otthona, akik Paulban a megmentőjüket látják. Az Atreides családot elárulja a császár és a rivális Harkonnen-ház, Paul és az anyja pedig a sivatagba menekül, ahol csatlakoznak a Fremenekhez, és az Arrakis feletti uralomért vívott harcban vezetik őket.

A sorozat során a politika, a vallás, az ökológiai katasztrófa és a technológia következményeinek témáit járják körül. A Dűne-sorozat 6 könyvből áll. A könyvek mindegyike az Arrakis bolygó politikai és vallási tájképét és az ott élő karaktereket tárja fel. Herbertnek az Arrakis bolygó és lakói a tudományos-fantasztikus irodalom egyik legrészletesebben és legteljesebben megvalósított alkotása, gazdag történelmével és kultúrájával, amely mélységet ad a történetnek. A sorozat összetett karaktereiről, bonyolult cselekményéről, valamint mély filozófiai és vallási témák feltárásáról ismert. Számos díjat nyert, köztük Hugo- és Nebula-díjat, és minden idők egyik legnépszerűbb sci-fi regényeiként emlegetik.

Frank Herbert

Frank Herbert amerikai sci-fi író volt, aki leginkább a Dűne című regényéről és annak öt folytatásáról ismert. A washingtoni Tacomában született 1920-ban, és írói pályafutását újságíróként kezdte, a csendes-óceáni északnyugati térség újságjainak és magazinjainak dolgozott. Az 1950-es években számos novellát írt, de nemzetközi hírnevet és elismerést az 1965-ben megjelent debütáló regénye, a Dűne hozott számára. A regény elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat, és minden idők egyik legnagyobb sci-fi regényének tartják.

Herbert folytatta a Dűne folytatásainak megírását, de számos más regényt is írt. Herbert művei összetett karaktereiről, bonyolult cselekményeiről, valamint mély filozófiai és vallási témák feltárásáról ismertek. A technológia társadalomra és a környezetre gyakorolt hatását is vizsgálta, és számos története az ökológiai összeomlással fenyegető világokban játszódik.

Frank Herbert 1986-ban halt meg, de öröksége tovább él regényein keresztül, amelyek nagy népszerűségnek örvendnek az olvasók körében, és amelyeket a média különböző formáiban – többek között játékfilmben, televíziós sorozatban és videojátékokban – is feldolgoztak. A sci-fi műfaj úttörője volt, műveit pedig a legfontosabbak és legnagyobb hatásúak között tartják számon.

Frank Herbert könyvek

Dűne könyvek sorrendje

A Dűne-sorozat, más néven a Dűne-krónikák, egy sci-fi regénysorozat, amelyet Frank Herbert írt. A sorozat hat regényből áll, amelyeket maga Herbert írt, és számos további műből, amelyeket halála után más szerzők írtak a fiával, Brian Herberttel. Ezek között vannak előzmény- és folytatásregények. A könyvek sorrendje a következő:

 1. „Dűne” Frank Herbert (1965)
 2. „A Dűne messiása” Frank Herbert (1969)
 3. „A Dűne gyermekei” Frank Herbert (1976)
 4. „A Dűne istencsászára” Frank Herbert (1981)
 5. „A Dűne eretnekei” Frank Herbert (1984)
 6. „A Dűne Káptalanház” Frank Herbert (1985)
 7. „A Dűne vadászai” Brian Herbert és Kevin J. Anderson (2006)
 8. „A Dűne homokférgei” Brian Herbert és Kevin J. Anderson (2007)

Érdemes megemlíteni, hogy az első három könyvet tekintik az eredeti sorozatnak, a Brian Herbert által írt későbbi könyveket pedig a Dűne legendáinak.

Dűne könyvek

További Dűne regények

A Frank Herbert által írt 6 eredeti Dűne-regényen kívül számos további mű is megjelent, amelyeket Herbert halála után más szerzők írtak, Herbert hagyatékának engedélyével és fiával, Brian Herberttel együttműködve.

Ezek a további művek a következők:

 • „A Dűne: A Butleri Dzsihad” (2002).
 • „A Dűne: A gépirtó hadjárat” (2003)
 • „A corrini csata” (2004)
 • „A Dűne fia, Paul” (2008)
 • „A Dűne szelei” (2009)
 • „Sisterhood of Dune” (2012)
 • „Mentats of Dune” (2014)
 • „Navigators of Dune” (2016)

Ezek a kiegészítő regények a Dűne legendái sorozatnak számítanak, az első „Dűne” könyv eseményei előtt játszódnak, és a szereplők hátterét, valamint az univerzum politikai, társadalmi és technológiai környezetét tárják fel.

További Dűne könyvek